Ползите от Алое Вера са много. Растението съдържа над 200 активни вещества, включително витамини, минерали, аминокиселини, ензими, полизахариди, както и мастни киселини. По-голямата част от листото е изпълнена с вещество, подобно на прозрачен гел. То съдържа приблизително 99% вода. Хората са използвали Алое като терапевтично средство в продължение на повече от 5000 години. А това си е един дългогодишен опит! Списъкът от ползите и ефектите на това чудотворно растение са много. Ето един списък за ползите от Алоето.

Високо съдържание на витамини и минерали

Алое Вера съдържа много витамини като А, С, Е, фолиева киселина, холин, В1, В2, В3, В6. Това е едно от малкото растения, които съдържат витамин В12. Някои от 20 минерали в алое вера включва: калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед, манган.

Високо съдържание на мастни и аминокиселини

Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Има около 22 аминокиселини, които са необходими за човешкото тяло, а 8 от тях са от съществено значение. И всичките се съдържат в него. Алое вера също така включва доста впечатляващ набор от мастни киселини – три растителни стерола, които са важни мастни киселини – HCL холестерол (понижава мазнините в кръвта), кампестерол и B-ситостерин. Всички те са полезни за намаляване на симптомите на алергии и стомашно разстройство. Други мастни киселини включват линолова, линоленова, миристинова, каприлова, олеинова, палмитинова и стеаринова.

Силен адаптоген

Алое вера е добре познат адаптоген. Адаптоген е нещо, което повишава естествената способност на организма да се адаптира към външни промени и да се противопоставят на заболявания. Смята се, че силата на Алоето като адаптоген е да балансира системата, и да да стимулира защитата и адаптивните механизми на организма. Това позволява лесно да се справите със стреса (физическо и емоционално натоварване от околната среда и замарсяването).

Помага на храносмилането

Лошото храносмилане е свързано с много заболявания. Един добре функциониращ храносмилателен тракт е един от основните ключове на крепкото здравето. Известно е, че Алоето успокои и изчиства храносмилателния тракт и помага за подобряване на храносмилането. Интересното при приемането на алое е, че, тъй като тя е адаптоген, то помага при двата случая запек или диария. Алое е чудесен лек за хората с проблеми, като например синдром на дразнимото черво, както и киселинен рефлукс. Алое също така помага да се намали количеството на лошите бактерии в червата, поддържайки равновесието на чревната флора. Алое е и противоглистно средство, което означава, че може да ви помогне да се отървете от глисти.

Помага с детоксикацията

Алое Вера е гелообразна растителна храна, точно като водораслите и семената от чиа. Основната полза на тези гелообразни растителни храни е, че движейки се през чревния тракт абсорбират токсините по пътя си и да изхвърлят през дебелото черво. Това помага за правилната детоксикация на тялото ви.

Алкализира тялото

Болестите не могат да виреят в алкална среда. Повечето хора, приемат предимно храни увеличаващи киселинността на тялото. За по-добро здраве, не забравяйте правилото 80/20 – 80% алкално образуващи храни и 20% киселинни. Алое вера е алкално образуващи храни.

Стимулира имунната система

Предвид стреса в ежедневието ни, всеки може да използва алое вера като стимулатор на имунната система. Полизахаридите в сока от алое вера стимулират макрофагите, които са белите кръвни клетки на имунната система, борещи се срещу вируси. Поради високото си ниво на антиоксиданти, Алоето подобрява имунната система, помафайки и да се бори със свободните радикали, които допринасят за процеса на стареене.

Помага на кожата

Поради своите добре известни лечебни свойства, алое е една от основните съставки, използвани в козметичната индустрия. Известно е че лекува рани и е благоприятно при прилагане локално върху изгаряния, ожулвания, псориазис и дори ухапвания от насекоми. Алоето действа като аналгетик и облекчава болката причинена от рани. За това третрането с гела за мазане има непосредствен успокояващ ефект. Алоето съшо облекчава или предотвратява сърбежи. Алое вера е астрингент – причинява свиването на тъканите на тялото и обикновено се използва за намаляване на кървенето от леки ожулвания. Благодарение на високото съдържание на вода е чудесен начин да хидратирате, овлажнявате и подмладявате вашата кожа. Алое повишава еластичността на кожата. То е успокояващо средство, което помага да се омекоти и успокои кожата. Помага до клетките да достигне повече кислород, увеличава силата и синтеза на кожната тъкан и стимулира притока на кръв към кожата чрез капилярна дилатация.

Алое вера е дезинфектанти антисептик, и има противогъбичен и анти-вирусен ефект

Активни съставки на алое вера са сяра, лупеол, салицилова киселина, канелена киселина, урея и фенол, които са вещества, предотвратяващи растежа на болестотворни микроорганизми и действат заедно, за предоставяне на антимикробната активност. По този начин елиминират много вътрешни и външни инфекции. То също помагат против гъбички и вируси.

Помага за против възпаления

Алое Вера съдържа 12 вещества, включително B-sisterole, който помага против възпаления. Това означава, че помага при болки в ставите, дължащи се на скованост и помага за подобряване на тяхната гъвкавост.

Отслабване (вторичен ефект)

Подобряване на храносмилането, и детоксикацията на тялото ви ще има вторичен ефект – насърчаване на загубата на тегло. Когато подобрите храносмилането, организмът ви по естествен начин ще изчисти тялото ви от излишният токсичен товар.