Алое Вера, нярязан на кубчета

Можем ли да ядем листата на алое вера?

Алое вера често се нарича “растението на безсмъртието”. То може да живее и да цъфти дори и без почва. Произлиза от семейство Асфоделови, заедно с още над 400 други вида алое.

Алое вера се използва в традиционната медицина от хилядолетия. Проучванията го свързват с различни ползи за нашето здраве – слънчеви изгаряния, борба със зъбната плака и понижаване нивата на кръвната захар.

В допълнение, растението е богато на хранителни вещества. Съдържа повече от 75 потенциално активни съединения, включително витамини, минерали, ензими, аминокиселини, мастни киселини и полизахариди.

Много хора обаче да се чудят дали то е безопасно за консумация. В тази статияще разгледаме дали можем да ядем алое вера и най-вече дали трябва.

Листата обикновено са безопасни за ядене

Листата на алое вера се състоят от три части – кожа, гел и латекс. От изброените най-известен e гелът, който е отговорен за повечето здравословни ползи.

Докато повечето хора прилагат гела върху кожата си, е безопасно и да се яде. Но, това е при условие, че е приготвен правилно.

Гелът от алое вера има чист, освежаващ вкус и може да се добави към различни рецепти, включително смутита и салси.

За да го приготвите, отрежете шиповете, които се намират върху листата. След това филетирайте кожата, отстранете прозрачния гел и го нарежете на кубчета. Измийте старателно кубчетата гел, за да премахнете всички следи от мръсотия и остатъци от латекс.

Латексът е тънък слой жълта течност между кожата и гела на листата. Има неприятен горчив вкус и съдържа съединения с мощни слабителни свойства, като алоин. Яденето на твърде много латекс може да има сериозни и потенциално фатални последици.

За разлика от него, кожата на алоето обикновено е безопасна за ядене. Има мек вкус и хрупкава текстура. Идеална е за добавяне на разнообразие към летните салати. Другото нещо, което може да направите с тях е да им се насладите със салса или хумус.

За да подготвите кожата за ядене трябва да махнете шиповете върху нея и да я измиете добре. Не забравяйте да отстраните всякакви замърсявания, и най-вече латекса. Можете също така ги накиснете във вода за 10–20 минути, преди да ги ядете, ако ви се стори твърде трудни за дъвчене.

Много е важно да изберете листа от растението алое вера, а не от други видове алое, тъй като те могат да бъдат отровни и следователно негодни за консумация.

Не приемайте алое вера гел за кожа

Геловете и продуктите от алое вера за кожа не са предназначени за консумация. Те помагат за успокояване на слънчевите изгаряния, намаляване на възпаления, овлажняване, облекчаване на сърбежи и лечение на различни видове кожни проблеми.

Когато купувате гел от алое вера за ядене или пиене, трябва да знаете че много от тях съдържат консерванти за удължаване на срока на годност, или други съставки за подобряване на миризмата, текстурата и цвета. В допълнение, методите за обработка могат да премахнат активните съставки на самия гел, които са отговорни за здравословните му ползи.

Рискове от ядене на алое вера

Жълтото вещество латекс, което се намира вътре в листата, крие потенциални рискове.

В малки дози яденето на латекс може да помогне за лечение на запек. Въпреки това, държави като САЩ са забрани продажбата на продукти без рецепта, съдържащи латекс поради съображения за безопасност. Дългосрочната му консумация е свързана със странични ефекти, включително спазми в стомаха, проблеми с бъбреците, неравномерен сърдечен ритъм и слабост в мускулите. При високи дози, над 1 грам на ден, продължителната му употреба може дори да бъде фатална.

Бременните жени трябва да избягват да ядат латекс, тъй като той може да стимулира маточните контракции. Това може да доведе до спонтанен аборт. В допълнение, хората с храносмилателни разстройства или болест на Крон, трябва да избягват консумацията му, тъй като това може да влоши състоянието им.

При други случаи, консумирането на латекс по време на прием на лекарства за диабет, сърдечни или бъбречни проблеми,  може да влоши потенциалните странични ефекти от лекарствата.

В заключение

Гела и листата на растението алое вера могат да се ядат. И по-специално гелът, който може да предложи здравословни ползи. Не забравяйте да измиете добре гела или кожата на листата, за да премахнете всички следи от латекс.

Никога не консумирайте продукти като гел от алое вера за кожа. Той е презназначен за мазане по тялото.

Similar Posts

Leave a Reply