Алое Вера се използва в продължение на векове и в момента растението е по-популярно от всякога. То се отглежда по цел свят най-вече заради листата си, от които се произвежда гел и сок.

Алое Вера е широко използвано днес в:

  • Хранителната индустрия
  • Козметиката
  • Природната медицина

Най-ранните записи за използването на Алое Вера, от хора, се появяват в Еберс папирус (египетски медицински папирус) от 16-ти век преди новата ера. Според проучване, публикувано в индийския вестник Dematology, в древен Египет наричали растението “растение на безсмъртието”. Авторите добавят, че то е било използвано като терапевтично средство в продължение на векове в Китай, Япония, Индия, Гърция, Египет, Мексико и Япония.

Клеопатра и Нефертити, две Египетски кралици, очевидно използвали алое вера, за да запазят кожата си мека. То също е била използвано от Христофор Колумб и Александър Велики за лечение на раните на войниците.

Педаний Диоскурид, гръцки лекар, фармацефт и ботаник, споменава за алое вера и неговите лечебни качества в “De Materia Medica” (англ.), 5 тома енциклопедия за медицински вещества и билкови лекарства. Тя е била широко разпространена и четена повече от 1500 години.

Плиний Стари, римски автор, естественик, и естествен философ, споменава за терапевтичните ползи от Алое Вера в ранната енциклопедия “Естествена история” – една от най-големите произведения, оцелели от Римската империя.