Алое Вера, позната и като Барбаденсис Милър, е изключително ценен вид от рода на Алое.

Алое, или както често е наричано, сабур, представлява група от многогодишни тревисти и рядко дървовидни растения, разпространени в тропически и субтропически региони. С близо 180 разновидности, основно разпространени в Южна Африка, алое е широко използвано в медицината, текстилната промишленост за производство на влакна и груби платове, както и за декоративни цели. В България, алое обикновено се отглежда в закрити пространства.Характеризира се с дебели, сочни листа, от които се добива горчива смола. Сгъстеният сок от листата му намира приложение във възстановителната медицина, особено за стимулиране на заздравяване на рани от изгаряния, след рентгенова терапия и други. Сокът има силно противомикробно действие.

Алое расте най-добре в топли и сухи условия, и поради това много често се бърка с кактус, въпреки че реално е част от семейство лилии. Алое съумява да запази свежестта си дори в условия, при които други растения щяха да изсъхнат и умрат, благодарение на способността си да затваря порите си, препятстващи загубата на жизненоважна влага. Сред богатата разноликост от над 200 видове алое, най-значимото за хората е лечебното Алое Вера, или Барбаденсис Милър.

Да, Алое Вера е наистина уникален дар от природата. Листата на това растение съдържат своеобразен коктейл от над 75 хранителни вещества от 10 различни категории, които са жизненоважни за поддържане на биологичното равновесие на човешкото тяло. Отделните съставки взаимодействат синергично, усилвайки ефекта на всяка една от тях в много по-голяма степен, отколкото ако бяха приложени по отделно.

Алое Вера е известно и със своите адаптивни свойства към сухи условия – в случай на повреда на листата, растението бързо “самолекува” раната, запечатвайки я и предотвратявайки загубата на вода.

Информацията за целебните свойства на алоето може да бъде открита в някои от най-ранните писмени източници от древността. Легендата гласи, че Александър Македонски е завладял остров Сокотра с цел да получи достъп до това ценно растение, с което да лекува раните на своите войници.

Марко Поло и Кристофор Колумб също са отбелязали в своите дневници важността на Алое Vera, посочвайки го като едно от 16-те свещенни растения на древна Америка. Индианците използвали сока от алое за лечение на различни болести и стимулиране на общото здраве.

Дори Клеопатра, известна със своята изключителна красота, е признавала ползите от алоето за почистване и овлажняване на кожата и за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Желето от листата на растението е било основна съставка във ваните, сенките и червилата, които тя е използвала.

В края на 18 век, ботаникът и пътешественик-изследовател Милър открил, че местните жители в района на Южна Африка имат особено красива, гладка и блестяща кожа. Сокът от Алое Vera, който те използвали за миене, им помагал не само да поддържат кожата си чиста, но също така да я защитават от ултравиолетовите лъчи и да предотвратяват образуването на бръчки.

Тези многообразни аспекти от въздействието на Алое Vera идентифицират това растение като уникално и ценно ресурс за нашето здраве и благополучие.

Алое Вера е растение, което природата е опаковала в формата на течен медицински сапун, пълен с многообразие от полезни съставки. От дните на Клеопатра до днес, различни култури по целия свят използват гела от листата на Алое Vera за целебни и козметични цели. Той се използва за лечение на рани, облекчаване на болка и алергии, а също така е полезен при справяне с разнообразие от заболявания и състояния, като неврози, безсъние, дишателни проблеми, стомашно-чревни и бъбречни неразположения, проблеми с устната кухина и зъбите, изгаряния, циркулаторни проблеми, гинекологични заболявания, артрит и ревматизъм.

Алое Vera е също така използвано като хранителна добавка и козметично средство, благодарение на богатите си съставки, които подпомагат здравето и красотата на кожата.

Aloe Barbadensis Miller, един от най-популярните видове алое, е изключително богат на разнообразие от витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Витамините включват А, В1, В2, В6, В9, В12, С и Е. Важните минерали са калций, калий, магнезий, натрий, мед, желязо, цинк и манган.

Аминокиселините включват лизин, треонин, ванилин, метионин, изолевкин, феноламин, триптофан, аргинин, аспарагиназа, глицин, аланин, кистеин, тирозин и пролин. Ензимите включват оксидаза, каталаза, амилаза, липаза, аланиназа, фосфатаза, креатинин и фосфокиназа.

В алоето също се съдържат моно и дизахариди като ацеманан, галактоза, фруктоза, захароза и глюкоринова киселина. Други полезни съставки включват ябълкова киселина, лигнин, β-каротин и холин.

Комбинирани, тези съставки в Aloe Vera могат да поддържат здравето и благополучието на различни начини, включително подкрепа за имунната система, помощ за здравословното стареене и поддържане на здравето на кожата.